Tuintips voor de maand oktober

Dingen de maand oktober in de tuin te doen, zijn........

Als u in het voorjaar een overdadig bloeiende tuin wilt hebben moet u echt deze maand bloembollen planten. Denk nu niet dat u dan alles er in het voorjaar weer uit moet spitten, want er is een rijk arsenaal aan botanische tulpen en narcissen te krijgen die u jaarrond in de grond kunt laten staan. Op die wijze heeft u al vanaf februari bloemen in de tuin. En dat maakt de winter een stuk gemakkelijker door te komen. Als u niet-winterharde bollen geplant heeft zoals knolbegonia,s of gladiolen moeten deze er nu wel uitgehaald worden. Bewaar ze 's winters bij een temperatuur van ongeveer 5 tot 10 graden, en controleer ze regelmatig op schimmels.

Algemene tuintips oktober

Het gras blijft doorgroeien tot ongeveer 4 graden boven nul. Gewoon doormaaien dus. Wel kunt u de maaimachine iets hoger zetten, zodat het gras iets sterker is als er nachtvorsten komen.

Echt vorstgevoelige kuipplanten, zoals Anisodontea, Sparmannia en Brugmansia moeten voor de nachtvorsten naar binnen.

De goten raken vol met gevallen blad. Maak ze schoon en knip ook de klimmers af die onder de dakpannen groeien.

Het is nog geen snoeitijd, maar overhangende takken die de doorgang belemmeren, kunt u zonder bezwaar afknippen.

Sluit na de oogst van vandaag het net over uw buitendruiven zorgvuldig af. De vogels doen er alles voor om van uw druiven te snoepen! De druiven kunnen best even blijven hangen; oogst ze wel voordat de steeltjes bruin worden.

Potten en bakken met eenjarige zijn bijna uitgebloeid. Maak ze leeg, vul ze met verse grond en zet er tweejarigen of bolgewassen in.

Heeft u binnen geen plaats om de fuchsia's op te slaan? Kuil ze dan in op een droge plek in de tuin en dek ze af met een laag blad of stro, rooi Dahlia- en Begoniaknollen en andere zomerbloeiende bol- en knolgewassen en bewaar ze op een vorstvrije plek.

Als de schil van de vijgen bijna dreigt te scheuren, kan u ze oogsten. Verse vijgen zijn amper te bewaren.

Het gazon wordt nu, zolang het nog groeit, gemaaid op een hoogte van 3-4 centimeter. Maai het zeker niet korter!

De komende weken zullen de rijpe noten uit de boom vallen. Verwijder na het rapen de hulzen van hazelnoten. De bolsters van amandelen en walnoten springen vanzelf open.

Ook tweejarigen mogen niet te lang onder een verstikkend bladerdek zitten.

Onder bomen en heesters kan u een laag compost aanbrengen. Zo'n afdeklaag komt bodemleven en planten ten goede. 

U kunt allerlei verwilderings-bollen tussen de vaste planten in de border zetten. De meeste soorten kunt u ook onder bomen, heesters en in laat gemaaide grasvelden poten.

Heeft u een tuin met zware kleigrond, dan kunt u die in oktober spitten. Steek de kluiten niet stuk; laat het verkruimelen over aan de elementen.

U kunt nu nog rozen planten. Maak grote plantgaten, spreid de wortels mooi uit en breng na het planten zo mogelijk ruige stalmest tussen de planten aan.

Zaden die een koudeperiode nodig hebben, kunt u nu zaaien en in de platglasbak of elders op een beschutte plek neerzetten. Dek af met een stukje gaas zodat vogels er niet bij kunnen.

Bomen en heesters hebben hun blad bijna allemaal verloren. U kunt nu een begin maken met de renovatie van de tuin en de heesters en bomen er alvast in zetten.

Knip bij frambozen - na de bladval - alle stengels die dit jaar vruchten hebben gedragen bij de grond af. Houd per strekkende meter twaalf jonge scheuten aan. In het voorjaar verwijdert u daarvan de vier slechtste.

Een laatste maal het gazon bemesten. Een bemesting in het najaar heeft diverse voordelen en is in vele gevallen te verkiezen boven een voorjaarsbemesting. 

In plaats van de bloembakken op te bergen kan je ze beplanten met een wintercombinatie. Gebruik daarvoor klimop, sierconifeertjes, violen en andere sterke winter bloeiers.

Enkele bloembollen tussen de planten zorgen in het voorjaar voor extra kleur.

Dek de vijver af met een fijnmazig net om vallend blad op te vangen. Composteer het in een apart vat. Verzamel afgevallen blad in een aparte compostbak. Na een jaar zijn ze omgezet tot schitterende bladgrond.

Ook deze maand kunnen groenblijvende heesters geplant worden. Daarna is het wachten tot in april.

Dek vruchtgewassen af met plastiek als bescherming tegen vorst (tomaat, komkommer....).

Plant enkele keukenkruiden in een pot voor gebruik tijdens de wintermaanden.

Begin stilaan met het spitten van de vrijgekomen grond. Lichte zandgrond wordt echter het best in het voorjaar gespit.

Planten die deze maand een hoge decoratieve waarde hebben zijn o.a.