Tuintips voor de maand december

Dingen de maand november in de tuin te doen, zijn........

Bomen, heesters, en klimplanten kunnen nu gesnoeid worden. In elk geval moeten deze maand de Druiven, Kiwi's, Esdoorns, Berken en notenbomen gekortwiekt worden. Doen we dit later dan gaan ze bloeden en kunnen ze flink terugsterven. We doen dit perse niet met de Prunus laurocerasus die na de snoei vorstgevoelig wordt. U kunt nu ook vorstgevoelige planten afdekken en winterharde kuipplanten kunt u op een rustig luw plekje zetten.

Algemene tuintips december

Heeft u een vijver denk dan even aan de vissen en plaats bijvoorbeeld een bundel riet in de vijver, zo blijft er zuurstof toevoer mogelijk. Als u bang bent dat hij kapot vriest laat er dan een bal in drijven.

Controleer ook uw gereedschappen eens, ze moeten volgend seizoen weer dienst doen, laat ze niet de hele winter vuil en verroest in de schuur staan. U heeft nu misschien wel tijd om eventuele gebreken te verhelpen.

Dompel kamerazalea's enkele keren per week zodat de potkluit nooit uitdroogt.

Zorg dat de houten regenton niet kapot vriest. Door een plastic bal in het water te leggen, kan u dit eenvoudig voorkomen.

Bessenstruiken kan u stekken door van eenjarige takken delen van 20 centimeter. af te knippen en deze op een beschutte plek in de grond te steken. Als het niet vriest kan u ook nog bladverliezende bomen en heesters planten.

Druiven en Kiwi-struiken moeten voor het eind van het jaar gesnoeid worden. Doet u dat later, dan is er kans op doodbloeden in het voorjaar.

Bied vogels bij strenge vorst ook drinkwater aan. Span een net of gaas over de waterschaal zodat de vogels niet gaan badderen, ze kunnen dan gemakkelijk doodvriezen.

Controleer regelmatig de planten die u heeft afgedekt voor de vorst. Zorg dat er voldoende ventilatie is zodat de planten na de vorstperiode niet verstikken of wegrotten.

Geef cyclamen om de twee dagen lauw water op de schotel en giet het teveel na een kwartier weg. Zet ze uit de buurt van de verwarming, een temperatuur tussen 10-16 °C is het beste.

Bescherm planten in potten tegen strenge vorst door ze tijdelijk in de schuur te zetten. Of zet ze bij elkaar en bescherm ze zolang met dennentakken, stro, afgevallen blad of bubbeltjesplastic.

Hyacinten kan u tot half december voortrekken door ze in een hyacintenglas, net boven water te zetten. Zet ze donker en koel weg tot de neus 8 centimeter lang is.

Maak eens een vogelkerstboom in uw tuin. Versier een spar of conifeer met pindasnoeren, vetbollen en appeltjes of stukjes brood. Zorg wel dat uw kat er niet gemakkelijk bij kan.

Schud bij aankoop van een kerstboom een paar maal flink aan de boom. Verliest deze al wat naalden dan kunt u beter een andere kopen.

Een kerstboom met kluit kan u het beste in een ruime emmer met aarde zetten. Hou de aarde wat vochtig en zorg dat de luchtvochtigheid in de kamer op peil blijft.

Wilt u uw kerstboom overhouden? Knip dan niet de top uit de boom, deze schade herstelt zich nooit meer. Gebruik de takken van uw afgedankte kerstboom om vorstgevoelige planten in de tuin af te dekken.

Sneeuw beschermt de planten eronder tegen vorst. Schud een dikke sneeuwlaag van de coniferen om doorbuigen van de takken te voorkomen.

Snoei liefst vóór oudjaar uw druiven en kiwi's. Doet u dit later dan geeft de sapstroom, die in het voorjaar al vroeg op gang komt, kans op doodbloeden.

Zorg dat de luchtvochtigheid in de woonkamer voldoende op peil blijft. Dit voorkomt voortijdig naaldverlies bij uw kerstboom.

Pot amaryllisbollen zodanig dat de helft van de bol boven de grond uitsteekt. Geef water en zet de pot op een koele plek. Zet de plant pas in de woonkamer als de bloeistengel circa 15 centimeter lang is.

Oogst nu het ent-hout om in april fruit en sierbomen te enten. Goede enten zijn ongeveer 20 centimeter lang en worden in een emmer met vochtig zand ingekuild. Hou zo koud mogelijk maar laat het ent-hout niet bevriezen.

Planten die deze maand een hoge decoratieve waarde hebben zijn o.a.