Tuintips voor de maand maart

Dingen de maand maart in de tuin te doen, zijn........

Deze maand kunnen we heel goed gebruiken om compost of stalmest in de grond te werken. We merken buiten goed dat het voorjaar begint te kriebelen. Wel kunnen we nog heel wat viezigheid krijgen, Hierdoor kunnen we de planten die slechter tegen strenge vorst kunnen gaan snoeien dit zijn bijvoorbeeld de geoculeerde rozen. We snoeien deze op ongeveer 3 tot 5 ogen, of knopen terug. Ook verwijderen we alle dooie stukken tak. Struiken die later in het jaar bloeien kunnen nu gesnoeid worden. dit zijn onder andere, deBuddleia of vlinderstruik,- Spiraea bumalda,- Potentilla,- en de Hypericum of Hertshooi. Ook is het aanbod van nieuwe planten zeer uitgebreid. Hebben we een gazonnetje is het een prima tijd om het mos eruit te harken. Mos bestrijden is een eindeloze zaak. Het enige dat erop zit is de concurrentie positie van het gras zo goed mogelijk te laten zijn. Dan heeft mos geen kans. We bereiken dit door de grassen goed te bemesten, en niet te kort te maaien.

Algemene tuintips maart

 In het gehele voorjaar moeten we de dan bloeiende heesters een beetje in de gaten houden. Zodra ze uitgebloeid zijn moeten ze gesnoeid worden.

Het is voor de bloei het volgend jaar ook meestal beter om de planten geen vruchten te laten zetten. Dit kost erg veel kracht van een plant, en krijgen we soms snel het bekende 'om het jaar gaan bloeien'. We zorgen natuurlijk wel dat de vruchten die sierwaarde hebben wel blijven zitten.

Maart is de aangewezen tijd om rozen en andere bladverliezende heesters met kale wortels te planten. Zorg voor een ruim plantgat en goede aarde.

Na half maart kunnen de rozen weer gesnoeid worden. Snoei tot op drie (tot vier) ogen terug en zorg dat het bovenste oog naar buiten gericht is.Na half maart, als de ergste vorstperiode voorbij is, kunnen zomerbloeiende heesters zoals vlinderstruik flink teruggesnoeid worden. Zorg altijd dat er nog voldoende gezonde ogen overblijven.Maart roert zijn staart Maart is doorgaans een onrustige tijd voor de tuinier. Het kriebelt al weer flink, want als het niet vriest kunnen we al het nodige aanvangen in deze maand. U kunt het beste uiterlijk begin april alle planten die verplaatst moeten worden op hun nieuwe plek hebben staan.

Struikrozen snoeien we liever in maart omdat ze in de winter vaak nog wat bessen dragen en dan voeding geven voor de vogels. U moet de oude dikke takken het eerst kort bij de grond snoeien. Daarna kunt de vorm verfraaien door kruisende takken en takken die niet fraai zijn te snoeien. Snoei wel zodanig dat één oog naar buiten kan groeien. U kunt de meeste takken terugsnoeien tot ongeveer drie ogen boven de grond. Leiplanten snoeien en de resterende takken goed vastzetten. Houd wel ruimte zodat de bindmaterialen niet in de stengels groeien. Winterheide kan worden gesnoeid zodat ze weer mooi gedrongen blijft. Buddleia, Cornus, Cotoneaster en Hydrangea kunt u not tot eind maart kort snoeien. Vaste planten Winterbescherming kunt u weghalen, maar houdt het wel bij de hand, want het kan nog steeds nodig zijn. U kunt alle vaste planten nu op vijf centimeter boven de grond afknippen en dus de oude stengels en resten van vorig jaar verwijderen. Pas wel op dat u de jonge uitlopers of knoppen niet beschadigt.Knip fuchsia's en geraniums terug voordat ze uit gaan lopen. Hierdoor ontstaan mooie volle planten.

Geef extra kleur aan de tuin door viooltjes, dubbele madeliefjes en vergeet-mij-nietjes door te werken.

Controleer de vorstgevoelige bollen, knollen en kuipplanten in de winterberging regelmatig op ziekten. Vermeerder Begonia, Dieffenbachia, Gardenia, Hibiscus en Philodendron door scheut- of kopstek.Geef rozen na de snoei een voorjaarsbemesting met gedroogde koemest of speciale rozenmest.Vermeerder gatenplant en Ficus door marcoteren; maak een insnijding in de hoofd- of zijscheut, breng hier vochtig sphagnum op aan en dek dit af met plastic. Snij de stengel door zodra er wortels verschijnen en pot deze op

top 10 van de lentebloeiers

Nu het schuwe winterzonnetje nog immer zijn onderkoelde en vaalgele gelaat toont, is het wellicht aardig hieronder mijn top 10 van de lentebloeiers te vermelden: 

  1. Beverboom (Magnolia) 
  2. Chinees klokje (Forsythia) 
  3. Gele kornoelje (Cornus mas) 
  4. Japanse kwee (Chaenomeles japonica) 
  5. Jasmijn (Jasminum nudiflorum) 
  6. Mahoniestruik (Mahonia) 
  7. Peperboompje (Dapne mezereum)
  8. Ranonkelstruik (Kerria japonica) 
  9. Schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora) 
  10. Toverhazelaar (Hamamelis) 

Let hier eens op deze maand

Planten die deze maand een hoge decoratieve waarde hebben zijn O.A. Diverse Fritillaria's (bollen), Salix ( wilg ), Primula ( sleutelbloem )