Dit is een mooie maand om de tuin goed te bemesten met verse stalmest of een flinke gift compost. We spitten die dan onder zodat in de winter de structuur van de grond verbeterd.
Bladverliezende heesters en bomen kunnen vanaf nu geplant worden tot ongeveer maart toe. Als het maar niet vriest.
Bladruimen doen we wel op de gazons maar is in de borders echt niet nodig. Het blad is hier juist een bescherming tegen het bevriezen van de wortels. U kunt dit effect ook krijgen door een laagje compost om de heesters en bomen te strooien.
Vele nuttige dieren zullen ook uw tuin uitkiezen om te overwinteren als er een beschutting voor ze te vinden is. Een stapel stenen en een bladlaagje zijn al voldoende. Alles hoeft niet kaal geharkt te zijn. Uw tuin gaat dan ook letterlijk veel meer leven.
Hoge uitgebloeide rozen kunnen we tot ongeveer kniehoog (50 cm.) terugknippen. Echt snoeien van rozen gebeurt pas in maart.
Het is een prachtig gezicht die berijpte, en besneeuwde takken in de winter.
Heeft u planten met holle stelen is het ook beter ze niet af te knippen. Ze lopen dan vol water, en de plant kan gaan rotten.
Als uw notenboom, berk, haagbeuk, kastanje of esdoorn aan een snoeibeurt toe is, doe dat dan voor sinterklaas, omdat de bomen anders dood kunnen bloeden omdat de sapstroom zich klaarmaakt op het voorjaar. Wachten tot juni is nog beter.
Maai het gras nog gerust eens. U heeft dan de hele winter een korte mat. Het gras blijft groeien tot de eerste flinke nachtvorst, maar begint vroeg in het voorjaar weer.
Zet deze week uw kuipplanten in een lichte, vorstvrije winterstalling. Knip soorten als Abutilon en Fuchsia alvast af, zodat u meer ruimte heeft en afvallend blad niet hoeft op te ruimen.
Rooi nu uw niet winterharde zomerbollen en -knollen. Leg ze een paar dagen op een vorstvrije plaats in de schaduw te drogen en maak ze in een kist met turfmolm klaar voor de koele winterstalling.
Ruim het blad van het gazon zodat de sprieten eronder niet verstikken. Verspreid het blad door de border, zodat onkruid geen kans krijgt.
Bloembollen kunt u nog steeds planten. Wees snel, zodat de bollen nog voor de winter wortels kunnen maken.
Na de bladval kan met wintersnoei begonnen worden. Snoei niet tijdens vorstperiodes.
Perkrozen insnoering tot op kniehoogte om loswaaien te voorkomen.
Na de eerste vorst kunnen de wortelstokken van Canna's worden gerooid en gedroogd. Overwinter ze in turfmolm bij 15 tot 20 graden Celcius.
Winterstek kan vanaf nu genomen worden. Snijd 30 cm lange takken van potlooddikte van de moederplant en steek ze voor 3/4 in de grond op een beschutte plek. Volgend najaar zijn ze klaar om uitgeplant te worden.
Haal Gladiolen en Dahlia's uit de grond, laat ze grondig drogen en berg ze daarna op in droge turfmolm of zand.
Verwijder afgevallen blad op groenblijvende bodembedekkers als tijm, Acaena, Ajuga, Aubrieta, Phlox subulata, enzovoort.
Leg een net over uw vijver om de ergste bladval in de vijver te voorkomen. Bladeren rotten in de vijver en ontnemen daarmee vissen de broodnodige zuurstof.
November is de meest geschikte maand voor het planten van bomen en rozen. De wortels kunnen zich dan nog voor het voorjaar vastzetten. December is als plantmaand minder ideaal, want kouder.