Tuintips voor de maand januari

Dingen de maand januari in de tuin te doen, zijn........

Als het gevroren heeft dan mag u niet op het gras lopen, de voetstappen blijven dan nog heel lang zichtbaar. Indien er sneeuw valt is het beter deze van de coniferen af te halen. Met een bezem,- of harkensteel is dit een fluitje van een cent. Als er te lang een groot gewicht op de takken blijft liggen lopen we grote kans dat de takken doorbuigen en niet meer goed terug komen . Dit verpest de vorm, en er kunnen gemakkelijk takken uitbreken.

Algemene tuintips januari

Als we vorige maand alle blad verwijderd hebben, dan kunnen we deze maand op zure gronden wat kalkmeststof geven. Andere meststoffen helpen deze maand weinig omdat de planten niet of nauwelijks groeien. Aangezien kalk in de grond de eigenschap heeft om andere voedingsmiddelen te binden is het prima om deze maand bij open weer, kalk te geven.

Heel veel houtachtige gewassen kunnen deze maand gesnoeid worden. Kijk alleen uit voor bomen en struiken die vroeg in het voorjaar bloeien zoals de sierkers en rododendrons, aangezien u hier snel de bloemen uit knipt. Ook opletten moet u met bijvoorbeeld de Prunus laurocerasus die erg vorstgevoelig wordt na een flinke snoeibeurt. Dit voorkomt dat we in het latere voorjaar te snel beslissingen forceren, we hebben nu tijd genoeg. Kijk regelmatig of de opgeslagen kuipplanten, met name de bladhoudende soorten, niet uitdrogen. Geef met mate water.

Laat boompalen nooit langer dan twee jaar bij een pas aangeplante boom staan. De boom heeft dan voldoende wortels ontwikkeld om stevig te blijven staan.

Controleer de vorstgevoelige bollen, knollen en kuipplanten in de winterberging regelmatig op ziekten. Haal aangetast blad en bollen weg. Als het niet vriest, kan u bladverliezende bomen en heesters planten.

Heeft u plekken in de tuin die in de afgelopen natte herfst blank stonden? Zorg vóór het voorjaar voor een betere afwatering door drainage aan te leggen of hier en daar puingaten te maken.

Hyacinten, krokusjes, narcissen en tulpen kan u in bloei trekken door ze op te potten en koel weg te zetten. Zet ze pas warmer als de bloemknoppen zichtbaar zijn.

Besproei kamerplanten ook in de winter regelmatig met de plantenspuit. Planten met grote bladeren kan u met een vochtige doek afnemen.

Januari is de tijd van het jaar om veranderingen in de tuin aan te brengen. U kan dit natuurlijk zelf doen of anders een afspraak maken met een hovenier. Een goede ruimte vuller en bovendien ook erg praktisch zijn de zogenaamde tuinhuisjes of blokhutten.

Januari is en blijft een wintermaand. Laat het buitentuinieren voor wat het is. Laat de grond rusten, laat ze door de vorst open vriezen. Laat de bodemfauna toe de grond te voorzien van de nodige voeding. In deze maand kan je reeds zaaien en planten. Let hier eens op deze maand. We kunnen nu al zien dat in de winter de natuur niet stilstaat maar gewoon doorgaat. Enkele planten bloeien deze maand zelfs, en zijn een sieraad in de tuin. Nu er wat minder te zien is vallen deze des te meer op. Let eens op de Viburnum bodnantesis 'Down' - Winteraconiet, - Toverhazelaar, - Winterjasmijn, - Kerstroos