Tuintips voor de maand februari

Dingen de maand februari in de tuin te doen, zijn........

.Deze maand is meestal geen erg drukke tuin maand. Als het open weer is kunnen we de meeste houtige gewassen snoeien. Let wel, natuurlijk niet de heesters die vroeg in het voorjaar bloeien, dan knippen we de bloemknoppen er uit. De vroegbloeiende struiken snoeien we pas, meteen na de bloei. Alle bomen kunnen we nu goed aanpakken, slechts de esdoorns, berken, haagbeuken, en notenbomen hebben we natuurlijk al in december gesnoeid.

Ook kunnen we, als de grond ontdooit is, onze planten een andere plaats geven. Vergeet nooit om wanneer we een nieuw plantgat gemaakt hebben er meteen wat compost of gedroogde stalmest in te strooien.

Algemene tuintips februari

Als u er plezier in heeft is het nu een perfecte tijd om vast binnenshuis wat zomerbloeiende planten te zaaien.

Als we iets nieuws in de tuin willen is het nu een prima moment om nieuwe vaste planten, en ook bomen en heesters te kopen. Let er bij het planten van vooral bomen en heesters goed op dat het plantgat groot genoeg is. Dan hebben de wortels ruimte genoeg, en kronkelen ze niet om elkaar heen.

Pas op met snoeien van Berken, Esdoorns en Haagbeuk, en Juglans ( Notenboom ). Als u die in deze periode snoeit gaan ze bloeden, waardoor ze in gezondheid achteruit gaan.

Oleanders en laurierboompjes kunnen zolang het niet hard vriest het beste buiten overwinteren. Zaai vanaf nu eenjarige met fijne zaden, zoals begonia, heliotroop en dergelijke. Met het zaaien van eenjarige met grovere zaden wacht u nog.

Binnenshuis kunt u reeds dahlia-knollen oppotten, zodat ze al aan de groei gaan voordat ze na half mei buiten uitgeplant worden.

Bij zacht weer kunt u beginnen met het opruimen van de border. Versnipper de oude stengels (dit gaat nu veel gemakkelijker dan in het najaar) en laat ze tussen de vaste planten liggen als mulch. Let op de jonge scheuten.

Planten die mijns inziens (subjectief dus ) erg mooi zijn, ongeveer in deze maand bloeien, en meer steun verdienen zijn O.ASchijnhazelaar (Caryopteris), - Camellia, - Viburnum tinus, - Botanische crocussen,